Vikten av bra inomhusklimat

Att vi ska må bra när vi befinner oss hemma är det inte många som säger någonting annat om. Men, många är det som inte har en sådan stor koll på vad det egentligen betyder att ha ett bra inomhusklimat och vad man kan göra för att förbättra det. Läs vidare så kommer du ha full koll!

Om du känner att det är viktigt med att få ned värmekostnaderna samt att skapa en bättre komfort när det kommer till din bostad så hänger detta tight ihop med att du bör förbättra din luftfuktighet inomhus. Detta kan du göra genom olika typer av:

  • Mätningar av temperatur.
  • Kolla efter hur mycket det drar i lägenheten.
  • Det är även viktigt känna till på vilken nivå luftfuktigheten ska ligga på.
  • På Socialstyrelsen kan du ta del av allmänna råd, vilka säger att en temperatur ska ligga omkring +20 – 24 grader Celsius.

När det kommer till att renovera kan du få två flugor i en smäll bara genom att tänka miljösmart. För om du utgår från att para ihop vad som nu är standard och krav på isolering och ventilation med byggmetoder som är traditionella och naturliga så som kakel, lera, talk samt sten får du ett fint hem med bra tätning.

Må bra genom att andas bra

Många är det som bara stirrar sig blint på hur varm eller kallt det är i bostaden. Vad du borde göra är att hålla koll på luftfuktigheten för att därmed öka trivsel och känna att luften inte är torr och att du får svårt att andas. Vad man bör tänka på när det nu börjar bli kallare ute är att man kan aldrig få det torrare inomhus än vad det är utomhus. Det är den relativa fuktigheten, RF, som mäts och som är beroende av temperaturen. Vilket betyder at om du höjer inomhustemperaturen så kommer detta resultera i att det blir ännu lägre luftfuktighet, och när det blir ännu kallare så får ni ännu torrare inomhus. Vad som kan funka är att använda sig av en luftfuktare under vintrarna.

Vi människor fungerar bäst när vi befinner oss i ett klimat där luftfuktigheten är ungefär 40- 60%. Detta är en fuktighet som vi är vana vid att omges av under sommaren.  Och när den fuktigheten ändras och kan krypa ner till kanske 15% får många nariga läppar, känna sig torr i hals och i hela kroppen och hyn. Testa att bunkra upp med härliga växter för att få mer syre i hemmet. Vad som annars kan vara bra att ta ett härligt bad för att fukta kroppen rejält.

När det kommer till att få en behaglig luftfuktighet hemma och du vill ha ett hållbart och långsiktigt mål så kanske det inte alltid fungerar med att göra om din bostad till ett växtrike. Ta därför professionell hjälp för att få den bästa komforten som du kan ha. Att leva i en bostad där du inte känner dig på topp för att du inte kan känna dig på topp även utanför hemmet heller. Och då hemmet ska vara din skyddande borg så är det viktigt att du känner dig trygg och att du mår bra där.