Varsam renovering fördelaktig

När det kommer till gamla byggnader som börjar förfalla måste man tänka efter och planera noggrant för att komma till stånd med en varsam renovering, annars kan man både förlora det vackra i husen som är markerande för tiden då de byggdes samt råka chockhöja hyran för de som råkar bo i huset. Om detta skriver vi idag.

hantverkare murare bygga renoveraNågra som har lyssnat på sina hyresgäster är det kommunala Bostadsbolaget, som nu inser hur viktigt det är att göra just det. Med varsam renovering i stället för extravagant blir bara hyreshöjningen 20-procentig och inte värre än så. Det är lägenheter i gamla miljonprogram som verkligen behöver rustas upp, men de som bor i husen har inte alltid råd att bo kvar om hyras blir väldigt mycket högre – vilket kanske inte är så konstigt. Det behövs bland annat fasadrenovering för att den gamla börjar sjunga på sista versen, fasadrenovering i Stockholm är lätt åtgärdat och gör en väldigt stor skillnad när det väl är klart. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel som vi hittar i Sveriges Radio.

Annat som ska renoveras och även det på ett varsamt sätt, är Universitetshuset i Uppsala. Det är Statens fastighetsverk som i nära samarbete med Uppsala universitet:

  • Moderniserar el,
  • tillgänglighet
  • belysning och
  • akustik

I ett pressmeddelande i Dagens Industri kan vi läsa att målet med renoveringen är att göra ett redan uppskattat hus ännu mer levande och besöksvänligt för studenter, lärare och allmänheten. Kulturhistoriskt är det en av Uppsalas främsta byggnader, centralt belägen vid domkyrkan och Gustavianum. Nu krävs det dock en genomgripande renovering för att huset fortfarande ska kunna användas lika mycket som det i dagsläget görs.

Renovera traditionellt går långsamt men är värt tiden

Även i en artikel i Expressen kan vi läsa om hur man kan renovera hus på ett gammeldags sätt för att bibehålla känsla, charm och ovärderliga detaljer. Men det kan ta tid och om man gör det på ett klassiskt sätt tar det ännu mer tid. Fast fint blir det oftast. Sedan om det är byggtraditioner som innefattar vass- och halmtak kan det både ta tid och kosta en del – men det håller också väldigt länge. Att smälla upp gipsväggar går snabbare än att bland lerbruk, men det senare är ju så väldigt mycket mer charmigt.