Tre renoveringsnyheter

Hösten är den stora renoveringstiden i Sverige, från stora projekt till mindre. Här kommer tre nyheter som kan vara av värde för den renoveringsintresserade: 

I Helsingborgsdagblad gick man i förra veckan ut med information om att Väderöfyren nu fåglar fyrska renoveras. Fyren i fråga står på Hallands Väderö och lyste för första gången 1884, och sedan dess har den lyst för att uppmärksamma förbipasserande båtar och fartyg. Nu har renoveringen alltså påbörjats och det är ett jätteprojekt som kan komma att kosta upp mot miljonen. Än så länge har man “bara” börjat byta ut all plåt, men det ska även fixas inne i tornet. En arbetare säger i artikeln att det är ett väldigt originellt projekt som kräver mycket arbete, speciellt med tanke på väderomständigheterna. Det är ju självklart viktigt att vädret är bra när man arbetar ute vid havet. Om det blåser upp till storm kan det vara direkt farligt att arbeta, men kanske har de någonstans att ta vägen i så fall. En god idé är ju annars att man slår upp förrådscontainer från Containertjänst där de kan skydda sig mot det värst vädret. Förhoppningsvis kommer projektet att vara klart till början av oktober i alla fall,så att de slipper vintern. Det är ju självklart det absolut bästa för både fyr och arbetare.

Brand i renoveringsobjekt

Vikten av säker renovering blir tydlig när man i en artikel från Dagens Nyheter läser om denna brand i Älvsjö strax utanför Stockholm. Ingen skadades som tur är inte under branden, men det är självklart en tragisk händelse ändå. Nu kan en inte avläsa ifall branden i fråga startade på grund av någon brist i renoveringen men eftersom man lyfter detta kan en ana att så var fallet. Viktigt är det vid renovering att ta all hjälp från professionella byggarbetare, speciellt om det är elektronik inblandat.

målar vitt renoveringDet är många som påbörjar sin renovering på egen hand, vilket då inte rekommenderas, eftersom de inte får vänta väldigt länge på att hemmet ska renoveras. Några som har fått vänta länge (men som inte kan göra någonting själva) är det äldre paret Lill Hansen och Christer Nilsson. Anledningen till att de behöver en renovering är att de för drygt ett år sedan gick huset förstörd vid översvämningarna i Getinge. De, tillsammans med nästan 50 andra lägenheter, fick evakueras på grund av enorma vattenskador – någonting som nu inte har tagits hand om än, trots att det gått över ett år. Så här säger byggföretaget om saken:

– Det är full fart och lite till. I dag är vi väl en 30 man här. Det är intressant för vi får vara med om allt. Det är olika byggkonstruktioner på husen. Det var mycket lättare att torka ut de 19 första vi gjorde vid. De vi håller på med nu är svårare, men nu har vi hittat rätt metod.