Säkerhetsdörren håller tjuven borta

Både bostadsinbrott och verkstadsinbrott ökar just nu i hela landet. Det är en trend som har hållit i sig sedan 2014, då vi också kunde se de lägsta siffrorna på länge. Det finns olika sätt att förebygga inbrott. Säkerställ att du har bra dörrar, ordna med grannsamverkan och lär dig vilka säsonger och tider som tjuvarna arbetar som mest på.

Uppbrutna dörrar börjar bli en vanlig syn i både villor och lägenheter. Steg ett för att undvika inbrott är därför helt enkelt att skapa så många hinder som möjligt. Säkerhetsdörrar är betydligt svårare att bryta upp, och tjuvarna håller sig gärna till de dörrar som inte är utbytta. De scannar sina alternativ snabbt, och en säkerhetsdörr sorterar genast bort ditt hem som ett möjligt kap:

– Det första jag ser när jag går in i trappuppgången är om det finns en säkerhetsdörr eller inte. Man ger sig inte på en sådan dörr, jag fick upp en sådan på under tio minuter men då fick jag kämpa.  – aftonbladet.se

Inbrotten ökar

Enligt BRÅ har inbrotten ökat betydligt de senaste fyra åren. Statistiskt sett går siffrorna upp och ner och under 2014 var inbrotten som lägst. Det finns olika orsaker till att siffrorna sjunker och skjuts i höjden, men det som skiljer idag från några år sedan är att tjuvarna arbetar mer organiserat nu än förut.

Det som rekommenderas är att skaffa säkerhetsdörr, få ihop en grannsamverkan och självklart hålla koll på vilka som rör sig i området. Olika åtgärder sätts nu igång på olika håll i landet för att öka kunskapen kring inbrott. På Tyresö i Stockholm håller nu kommunen en kurs i grannsamverkan, skriver mitti.se.