Reporäntan oförändrad – förmånliga bolån fortsätter

Stefan Ingves
Bild från SvD.se

När det kommer till bostäder är ekonomin något som alltid är viktigt och närvarande. För alla de som har ett lån på sin bostad är det en sak som är lite extra viktig att hålla koll på, och det är reporäntan och hur den påverkar bolånen. Idag kom Riksbanken med sitt senaste besked om reporäntan.

I samband med att regeringen lade fram sin vårbudget idag så gick även riksbanken ut med sitt besked om hur reporäntan skulle förändras – eller i det här fallet, hur den inte ska förändras. Många som har gått runt och undrat ”Vad kommer hända med mitt bolån nu?” kan andas ut och de behöver inte ta ställning till några förändringar eftersom reporäntan förblir oförändrad. I sitt pressmeddelande meddelar Riksbanken om att reporäntan oförändrat ligger kvar på 0,75 procent, och de ger också flera förklaringar till detta beslut. Det handlar om att konjunkturen förstärks men inflationen är fortsatt låg, och för att den ska växa upp till målet måste man fortsätta med en aktiv penningpolitik.

Reporäntan kanske sänks redan till sommaren

I Dagens Nyheter lyfts det att det finns en möjlighet att reporäntan kommer att sänkas relativt snart, kanske redan till sommaren. Detta eftersom banken har överskattat inflationen och det behövs ytterligare åtgärder för att inflationen ska komma upp i de nivåer som behövs. Många är väldigt medvetna om de här svängningarna i räntan och det är många som har tagit bolån som funderar över om det här kanske är ett bra tillfälle att binda sin ränta på bolånet. Men när de här prognoserna kommer är det också många som vill ha is i magen för att se om det möjligen kan vara så att prognoserna stämmer och att reporäntan kommer att sänkas ytterligare inom en snar framtid. Just nu spår man inte att reporäntan kommer att höjas förrän tidigast om ett år, och räntekostnaderna är verkligen något man ska vara medveten om när man har ett stort bolån. Det har också varit uppe på tapeten i dagarna att det är allt färre som amorterar av sina bottenlån, och allra tydligast är det i storstäderna där det är absolut minst antal som amorterar på sina bottenlån.