Odla på balkongen – mitt i storstan

Drömmen för många storstadsbor är att flytta till en villa i förortsidyllen där man sedan kan anlägga ett litet grönsaksland – men egentligen behövs inte det. Nu kan man nämligen odla sina grönsaker direkt på balkongen.

Om man bor i storstan och vill flytta ut till ett villaområde ska man hålla i minnet att finns det en hel del saker som är viktiga för husägare att tänka på (läs mer). Och om man dessutom endast vill flytta för att få den där lilla tomtbiten att odla på finns det all anledning att tänka om. Det går nämligen alldeles utmärkt att odla grönsaker i lägenhet också, med den förutsättningen att man har en balkong eller ett hem med mycket solinsläpp.

Närodlat ska det vara

????????????????????????????????????????Något som länge cirkulerat som trend är ekologisk och närodlad mat, och om man då odlar alla sina grönsaker helt själv på balkongen – ja då kan det ju inte bli mer närodlat. Till exempel skriver DN en artikel om paret Monica och Anders som har en alldeles egen trädgårdsoas. Där odlar dem allt från jordgubbar, potatis, sallad och rabarber till mynta, gurka, basilika och salvia. Dessutom brukar de ibland välja att sätta morrötter, pepparrot, tomat och chili samt hallon, vinbär och citrusfrukter. Men det fantastiska är inte att de odlar allt detta alldeles själva, nej, det fantastiska är att de odlar allt detta på sin 11 kvadratmeter stora balkong på femte våningen mitt på centrala Södermalm i Stockholm. Så den som trodde att en balkong i en stadsmiljö inte skulle kunna producera något ätbart trodde allt fel – det går alldeles utmärkt.

Monicas bästa odlingstips

Till DNs läsare rekommenderar Monica att man använder sig av stora kärl med hål och leca­kulor i botten så att rötterna har möjlighet att växa sig starka och för att överflödigt vatten ska rinna undan. Sen är det bara att odla vad man vill och pröva sig fram. Men till vintern ska man inte glömma att lägga bubbelplats om krukorna och ställa dem tätt tillsammans med en presenning över sig i ett hörn av balkongen så att växterna inte förfryser sig.