Nu måste du amortera på alla nya bostadslån

Nyligen gick det igenom, det nya amorteringskravet på nya bolån. Det syntes tydligt veckorna innan det genomfördes att människor hade panik, det var extremt många bostäder till salu. Men få tror att det kommer dämpa bostadsmarknaden.

hus.fasad

Vi har tidigare skrivit om tomter till låga priser i Gnosjö, men nu ska det handla om bolån och hur det till mångas bestörtning har förändrats med vissa villkor. Har du nyligen tagit ett bostadslån? Då är du en av många som nu måste amortera på alla sina nya bolån. Nu när hetsen kring objekt på marknaden har lagt sig och amorteringskravet är satt i systemet kan man tänka sig att utbudet kommer att minska och marknaden kanske kommer ner på normala nivåer igen. Bostadsbristen landet är fortfarande väldigt omfattande vilket dock gör att många är villiga att betala mycket, dock är det många som inte har råd eller möjlighet att betala några enorma summor för en ny bostad.

Effekten av amorteringskravet tydlig

I Svenska Dagbladet kan man läsa att experter tror på att de nya reglerna kring amortering kan ha en effekt på priser när både säljare och köpare lugnar ner sig lite, kanske bara tillfälligt. På Hemnet syns det tydligt att amorteringskravet trätt i kraft, där unika besökare och utannonserade bostadsrätter nådde rekordhögs nivåer fram till slutet av maj månad. Och nu börjar vi också närma oss sommarsömnen på bostadsmarknaden i Sverige. Det mesta går lite långsammare, spekulanterna på objekten är inte lika många som på hösten och våren. Men denna inbromsning är inte något utöver det vanliga, amorteringskravet verkar bara ha fått det att gå över med en ynka procentenhet som det ser ut just nu, vilket kan ändras såklart. Vissa hävdar att amorteringkraven främst är en fråga som gäller människor och bolåntagare i storstäderna, landsbygden är inte lika drabbad. Stockholm är värst eftersom bostadsbristen också är värst där. Men vi får se, framtiden är oviss och allt kan ändras.

Ändå något bra?

När det gäller ekonomiska tips frö bostadsägare så handlar det ofta om att man ska betala räkningar i tid för att slippa påminnelseavgifter och annat otrevligt. Dessutom är ett av tipsen att man ska amortera på lånen, minska räntekostnaderna och bli mer uthållig om räntan kommer till att höjas.