Lönsamma och olönsamma renoveringar

Vilka renoveringar lönar sig mest? Och hur ska du lägga upp planeringen inför en större renovering hemma. Vad ska du tänka på innan du ens köper ett hus, för att det ska löna sig att sälja det senare?

 

När du jobbar med bygg eller renoverar ditt eget hem är det viktigt att ha rätt verktyg och material, som bultar och fästelement från collycomponents.se till exempel. Men vad annat är bra att tänka på?

 

Renoveringar som faktiskt lönar sig i längden

 

När du köper din bostad är det kanske den allra största affären du gör i ditt liv. Här investeras allt från pengar till livet självt. Du kanske vill göra större förändringar för att sätta din personliga prägel på hemmet? Eller fixa till vissa områden så att det blir mer värt sedan när det är dags att sälja huset eller lägenheten. Men vad är lönt att rusta upp rent ekonomiskt egentligen? Enligt en artikel i Göteborgs-Posten går det att läsa vidare om vad som lönar sig och vad som kan kosta mer än vad det faktiskt smakar när det kommer till renoveringar hemma. De fix och upprustningar som kan löna sig är:

 

 • Redan när du köper, tänk på läget. Detta betyder mycket när du senare ska sälja.
 • Håll bostaden genomgående fräsch.
 • Renovera småskavanker, det lönar sig alltid. Är några takpannor är trasiga, byt ut dem, och laga tapeten som fått en reva.
 • Fräscha till köket med enkla medel. Byt luckor, nya bänkskivor, knoppar också vidare.
 • Ska du sälja snart kan det vara lönt att göra om ytskikten, som att måla och tapetsera.
 • Styling kan höja priset, särskilt om många liknande bostäder är till salu i ditt område.
 • Stora omgörningar är annars lönsammast i påkostade bostäder som ligger i dyrare områden.
 • Badrumsrenovering kan räknas hem, trots att de kostar mycket. Nya ägare vill ogärna börja med en stor, kostsam ombyggnation.

 

Tips på bra renoveringar som lönar sig inför försäljningen går att få även i denna artikel från ÖP. Nya köksluckor, fräscha fogar i badrum och uppfräschningar av ytskikten ger mer än vad du faktiskt tror. Det eftersom många tittar på helhetsintrycket och fräschheten. Måla om där det behövs, allt från karmar, trösklar till socklar och lister.

 

Det som motsatsvis inte lönar sig när det kommer till renoveringar inför en försäljning är bland annat:

 

 • Renovera inte med extrema färger och material, då kan du få svårt att hitta en köpare med samma udda smak som du.
 • Lägg inte stora pengar på ett hem som ligger i ett billigt område. De pengarna får du sällan igen vid en försäljning.
 • Mixa inte för mycket. Att byta till ett supermodernt kök i ett hus som annars är 1970-tal är sällan en bra idé. Då är det bättre att nästa ägare får göra om köket i sin egen stil.

 

Källa: GP

Planera din renovering för lyckat resultat

 

Annat att tänka på inför en renovering är att planera denna ner i detalj, detta för att hela processen ska bli enklare men också för att det inte ska gå fel eller bli jättedyrt i slutändan. På Boupplysningen finns gott och tips och råd för den som står inför en större renoveringen och behöver lite vägledning.