Lång väntan på bygglov

Vid årsskiftet kommer rotavdraget att höjas och med det väljer många hushåll att göra renoveringar under hösten. Dock kan det bli svårt att hinna med om man behöver bygglov då väntetiderna är mycket längre än normalt för att få ett godkännande.

byggarbetareEn kan läsa att väntetiden för att få ett bygglov är mycket längre än vad de brukar vara. Men kanske är det inte så konstigt då alla verkar ha fått renovering på hjärnan och vill göra om allt de kommer över. Att göra det själv med verktyg, ett bra självförtroende och bra arbetskläder från www.arbetsbyxor.com kan vara en mycket god idé, i alla fall för att göra det jobb som inte behöver vara fackmannamässigt gjort. Men, för vissa projekt behöver man bygglov och det går inte att komma runt.

Många ansökningar om bygglov

Det är många kommuner som märker av det högre trycket med ansökningar om bygglov och självklart jobbar de så snabbt de bara kan för att hinna med så många som möjligt. Men, den bittra sanningen är att man inte kommer hinna med alla ansökningar som kommer in och som privatperson kanske man sak förlika sig med att vänta, eller fundera på avd som är rimligt och inte brusa upp sig. Man borde fokusera på att slutresultatet blir så bra som möjligt.

Fakta om ROT-avdraget

Vad som gäller just nu är att villaägare kan göra avdrag för en hantverkares tjänst med 50 % av kostnaden – upp till 50 000 kronor per år. Är man två i hushållet kan man göra avdrag för 100 000 kronor, alltså 50 000 kronor var. I regeringens höstbudget har de fastslagit att avdraget kommer, efter årsskiftet, att minska från 50 % till 30 % vilket betyder att ett jobb, eller rotarbete för 10 000 kronor kommer att bli 2000 kronor dyrare. Dock kommer maxtaket för rot att ligga kvar. Vad detta kommer att få för konsekvenser råder det delade meningar om men detta anses vara nödvändigt för att satsa mer på bostadsmarknaden.

Skatteverkets sajt går det att finna mer information om vad som gäller och här kan du läsa mer om regeringens beslut.