Ett mer miljövänligt hem

Många av oss vill vara mer miljövänliga. Vi hör på nyheterna nästan varje dag om hur klimatet försämras och tar stryk av våra levnadsvanor, och det är inte så konstigt att man börjar fundera på sina egna vanor och vad man skulle kunna förändra för att bli en lite mer klimatsmart människa. En av de saker man kan göra som vi alla känner till är att förändra våra resvanor. Det kan handla om att köpa en mer miljövänlig bil, åka mindre bil, åka kollektivt och tåg i stället för tåg och liknande saker. Men en av de saker som i mångt och mycket påverkar vår energikonsumtion som alla kanske inte tänker på är vår bostad!

En del saker med bostaden är svårare för oss att påverka för att få en positiv effekt på energin, till exempel hur den är byggd. Det avgör ofta hur mycket energi som läcker ut i form av värme och hur mycket energi det behövs för att värma upp rummen. Men det finns också väldigt mycket du kan göra för att minska på elförbrukningen, och mycket handlar det om att ändra vanor. En av de saker du kan göra för att minska på energiförbrukningen är att byta ut dina gamla lampor till mer energieffektiv led belysning eller lågenergilampor. Och släck lamporna när du lämnar ett rum, det är onödigt att låta dem stå och brinna när du ändå inte är där och behöver dem.

När det gäller vatten så kan du till exempel se till att använda lägre temperaturer på disk- och tvättmaskin, och byta ut gamla maskiner mot nyare som använder vattnet på ett mer effektivt sätt. Att duscha i stället för att ta ett bad sparar också på varmvatten. Faktum är att många av dina vitvaror kan vara energitjuvar om de är lite äldre, förutom tvätt- och diskmaskin gäller det även för kyl och frys. Kan du inte köpa nytt så se i alla fall till att de har rätt temperatur, rekommenderat är -18 grader i frysen och +4-6 grader i kylskåpet. Det finns mycket du kan göra för att göra ditt hem mer miljövänligt!