Billiga tomter i Gnosjö

Det är bostadsbrist i storstäderna, tomtbrist i vissa kommuner och tomter som reas ut i andra. Vad är det som gäller egentligen? Och vad krävs för att bygga ett hus?

Det pratas om bostadsbrist i storstäderna, där lägenheterna säljs för flera miljoner – men ute i bygden, där finns det många möjligheter till att bygga ett drömboende. Har du en krona? Då kan du börja bygga. Det handlar om kommuner som lockar invånare till att bygga nya bostäder, i och med att sälja tomter extremt billigt. Gnosjö och Färgelanda är exempel på kommuner som använder sig av den strategin. Arne Ottosson, ordförande i Gnosjö kommunstyrelse säger att tomterna som reas ut är svårsålda men finns över hela kommunen. I vissa kommuner är det dock tvärtom. Där är det brist på tomter, samtidigt som det är väldigt många som vill bygga sin egen villa. Bland annat har Norrköping stora problem med detta, då det står 960 personer i Norrköpings kommun i kö för att få köpa en byggklar tomt. Vill man köpa en tomt är det dock viktigt att se vad som faktiskt gäller och vad du får bygga. Dessa saker kan kommunen svara på, om det är de som säljer tomten. Är det däremot en privatperson som säljer ligger ansvaret främst på köparen. Mer om detta finns att läsa på bocenterbyggtjanst.se.

Det är självklart även viktigt att komma ihåg att även om tomten du köper är billig, är det kostsamt att bygga själva huset. Kostsamt är det dock att köpa boende oavsett om det är en villa eller lägenhet – det går helt enkelt inte att undkomma. Några saker att tänka på när du gör ditt husbygge är att välja ett hus som passar till din tomt, gör olika prisjämförelser mellan hustillverkare och läs på om husets väderstreck – så att du vet var du ska planera verandan. Viktigt är det såklart också att ta reda på allt när det kommer till bygglov. Det finns mycket som man kan missa med det, vilket kan få stora konsekvenser för hela bygget. Fler bra tips här.